De wijdverbreide Twitter Bitcoin-zwendel had erger kunnen zijn…

De recente Bitcoin-zwendel die achter het hacken van Twitter zat, had veel erger kunnen zijn als er geen cryptocentransacties waren geweest.
Over het geheel genomen slaagden de criminelen er nog in om ongeveer 120.000 dollar [170.000 dollar] te verdienen voordat de zwendel werd stopgezet.

Georkestreerde Bitcoin-zwendel

Vorige week slaagden hackers erin om controle te krijgen over heel wat Twitter-accounts van beroemdheden, cijfers van de industrie en grote bedrijven. Sommige van degenen die hun rekeningen hebben laten overnemen zijn Elon Musk, Bill Gates, Mike Bloomberg, Apple, Kim Kardashian en Barack Obama.

De zwendel werkte op de volgende manier. De social media-accounts postten een Bitcoin-adres met het bericht dat mensen die BTC naar dat adres stuurden, het dubbele van het bedrag terug zouden krijgen.

Het resultaat was voorspelbaar. Degenen die hun Bitcoin Code naar dat adres stuurden, kregen er niets voor terug. Twitter slaagde er uiteindelijk in om de controle over de getroffen accounts terug te krijgen.

Crypto-uitwisselingen stappen in

De verliezen die de slachtoffers van de Bitcoin-zwendel hebben geleden, hadden erger kunnen zijn. Een aantal cryptocentransacties (Coinbase, Kraken, Gemini en Binance) hebben snel het adres van de oplichting gemarkeerd en hebben voorkomen dat hun gebruikers BTC naar de oplichterij stuurden.

Philip Martin, Coinbase chief information security officer, vertelde Forbes dat 14 gebruikers ongeveer US$3.000 (AUS$4.269) in BTC naar het adres stuurden voordat de uitwisseling de toegang afsneed. Over het geheel genomen heeft Coinbase ervoor gezorgd dat 1.100 gebruikers geen US$280.000 (AUS$398.000) verloren hebben aan de Bitcoin-zwendel.

Kraken CEO Jesse Powell zei: „Deze hack laat zien dat beveiliging draait om lagen van bescherming. Iemand moet de beheerders in de gaten houden en waarschuwingen instellen om op deze kwetsbaarheden te letten“.

Powell voegde eraan toe, „De Twitter hack was een meer wijdverspreid evenement, maar dit soort oplichterij is niet nieuw. Kraken houdt proactief toezicht op dit soort activiteiten en blokkeert bepaalde adressen die we tegenkomen. Net als elke andere oplichterij hebben we de adressen van de Twitter-hack eerder deze week proactief geblokkeerd.

Martin ging in op de bezorgdheid dat uitwisselingen zouden kunnen bewegen om Bitcoin-transfers te stoppen voor dingen die ze ongewenst vinden. Hij zei dat de belangrijkste zorg van Coinbase is om „te voorkomen dat mensen geld gestolen krijgen als het in onze macht ligt om het te voorkomen„.

Hij voegde eraan toe: „Het principe waar we op willen letten is schadebeperking, zonder het onderliggende nut van de activa te verminderen.“

This entry was posted in Bitcoin. Bookmark the permalink.

Comments are closed.